Butiksfest punkteret: Tre tons mistænkte tyvekoster konfiskeret


Tv2kosmopol.dk 21 marts 2025

Lignende artikler; 1    2    3    4    5    6    6   

Den sjove

Åbningsfest endte i farce: Butik tømt for varer af rejseholdet Det var ellers lagt an til en bragende fest. Farvestrålende papirskilte med slagtilbud som "sale, sale" og "kæmpe åbningstilbud" hang optimistisk i vinduerne på en nyåbnet butik i København. Indenfor bugnede hylderne med alt fra lakridser, energidrikke og øl til kødpålæg og køkkenudstyr. Men glæden varede kort. Ind gennem døren trådte Fødevarestyrelsens Rejsehold med myndighedens stive smil og alvorlige blikke. Og så blev festen for alvor punkteret. Rejseholdet konfiskerede hele tre tons fødevarer og sendte dem direkte til destruktion. Ifølge Coop og Fødevarestyrelsen lugtede hele butikken langt væk af tyvekoster. "Jeg har aldrig set noget lignende. At der er så stort et marked for stjålne varer, at man kan åbne en hel butik med hæleri, det er grotesk," siger Charlie Kragdahl, sikkerhedschef hos Coop, tydeligt forbløffet. Billeder fra butikken viser varer, der normalt kun findes hos Coop – endda i kasser, som kun bruges internt på Coops lagre. Under disken lå plastikposer fra Coops 365-butikker klar til brug. Alt dette sættes nu i forbindelse med organiseret butikstyveri. Den 42-årige butiksindehaver er derimod helt uenig og afviser pure, at han har solgt tyvekoster. Hvor varerne kommer fra, ønsker han dog ikke at fortælle. "Det er lige meget, hvem jeg har købt varerne af," forklarer han, før han lægger røret på med et suk. Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, ryster let opgivende på hovedet: "Det lignede, at nogen havde taget en hel 365-butik med hjem. Jeg har simpelthen aldrig oplevet noget lignende. Det er både frækt og ret vildt at tro, at man kan slippe af sted med det." Til august skal den 42-årige møde op i retten, men paradoksalt nok ikke tiltalt for hæleri. Anklagen handler i stedet om verbale overfald og trusler mod Fødevarestyrelsens medarbejder og for at drive butik uden tilladelse. Politiet har afvist at kommentere sagen yderligere, og varerne – barbermaskiner, motorolie og andet godt – er efter sigende blevet leveret tilbage. Tilbage står en sag, der på én gang er absurd, morsom og sørgelig. En åbningsfest, der startede med tilbud og slutter med et spørgsmål, som stadig hænger i luften: Hvor kom alle varerne egentlig fra?

Den filosofiske

Når tilliden forsvinder: Åbningsfest blev butiksejers eksistentielle drama En butiksåbning er normalt en begivenhed fyldt med håb og tillid – håbet om succes, tilliden til kunderne og fællesskabet. Sådan skulle det også have været for en 42-årig butiksindehaver i København. Men håbet varede ikke længe, for da Fødevarestyrelsens Rejsehold uventet dukkede op, blev den festlige begivenhed pludselig en alvorlig undersøgelse af menneskelig troværdighed og moral. Varerne blev beslaglagt – tre tons i alt – og straks destrueret. Rejseholdet og Coop peger samstemmende på, at varerne måtte være tyvekoster. I stedet for at glædes over åbningstilbud blev kunderne vidner til en menneskelig eksistens, der brat stod ansigt til ansigt med mistanken og mistilliden. Charlie Kragdahl, sikkerhedschef i Coop, beskriver sagen som grotesk: ”Jeg har aldrig set noget lignende. At et tyverimarked kan være så stort, at det fylder en hel butik, udfordrer vores grundlæggende tillid til samfundet.” Butikkens ejer afviser dog hårdnakket anklagerne. Han nægter at forklare varernes oprindelse, hvilket kun forstærker mistanken. En sikkerhedschef bemærker, måske ironisk, måske alvorligt, at ejeren selvfølgelig kunne være ”en meget dårlig købmand,” men hans tone afslører, at det næppe er tilfældet. Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, står med en klar vurdering: ”Alt i butikken var stjålet. Som om nogen havde taget en hel butik med hjem.” At manden paradoksalt nok ikke er tiltalt for hæleri, rejser eksistentielle spørgsmål om retfærdighedens grænser. Den 42-årige skal i stedet for retten tiltalt for verbale overfald og trusler mod Fødevarestyrelsens medarbejder samt for at hindre myndighedernes arbejde. Politiet ønsker ikke at kommentere yderligere, hvilket kun forstærker følelsen af, at sandheden her er blevet et spil mellem mistillid og ansvar. Når ejeren til sidst svarer kort, ”Det er lige meget, hvem jeg har købt varerne af,” og smækker røret på, afslører han muligvis, uden at vide det, netop det moralske tomrum, sagen drejer sig om: At tilliden i et fællesskab kræver transparens, og at sandheden altid skal forsvares – især når den er vanskelig.

Den skrappe

En grotesk forestilling: Åbningsfest blev til razzia mod tyvekoster Det hele lignede en moderne, lidt forvrænget filmkomedie: "Kæmpe åbningstilbud", "sale, sale", stod der optimistisk skrevet på papirstykker, der prydede vinduerne i en nyåbnet butik i Københavns gader. Bag glasfacaden var hylderne spækket med alskens fristelser – slik, energidrikke, dåsemad, kødpålæg og køkkenredskaber i hobetal. Det kunne have været smukt, hvis ikke alt havde lugtet langt væk af noget fordækt. Fødevarestyrelsens Rejsehold besluttede at aflægge den festlige åbning et uanmeldt besøg og satte straks en stopper for herlighederne. Med myndighedernes karakteristiske, humorløse beslutsomhed konfiskerede de tre tons fødevarer, der hurtigt blev destrueret. "Jeg har aldrig set noget lignende," sagde Charlie Kragdahl, sikkerhedschef i Coop, med en blanding af forbløffelse og vrede. "At et tyverimarked kan fylde en hel butik, er grotesk." Butiksejeren, en 42-årig mand, afviser blankt anklagerne om, at han skulle have fyldt hylderne med stjålne varer. Da TV 2 spurgte, hvor varerne stammede fra, svarede han kort og lettere irriteret, "Det er lige meget", hvorefter han lagde røret på. Ifølge både Coop og Fødevarestyrelsen er sagen dog klokkeklar. Varerne stod i kasser, der kun bruges på Coops lagre, og plastikposer fra Coops 365-butikskæde lå belejligt placeret under disken, klar til kundernes hænder. Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, sammenligner situationen med, at "nogen havde stjålet en hel 365-butik." Han mener, at det var både modigt og frækt at åbne en butik udelukkende med tyvekoster. Til august skal manden stå foran retten, tiltalt for verbale overfald og trusler mod en ansat fra Fødevarestyrelsen samt for at hindre tilsyn og drive butik uden nødvendig registrering. Ironisk nok er manden hverken tiltalt for tyveri eller hæleri, hvilket både overrasker og frustrerer Fødevarestyrelsen og Coop. Politiet vil ikke kommentere sagen yderligere, hvilket kun øger mystikken. Den 42-årige hævder, at politiet endda har returneret en del af varerne, blandt andet barbermaskiner og motorolie, efter de blev konfiskeret. Politiet nægter dog at be- eller afkræfte denne oplysning. Sagen fremstår nu som en bizar og grotesk fortælling, hvor absurditeten har taget styringen. Mens myndighederne klør sig i nakken, og ejeren fastholder sin tavshed, står Københavns borgere tilbage med spørgsmålet: Hvem har egentlig skrevet manuskriptet til denne absurde forestilling?