Fremtidens Bydel i København Står Stille: Jernbanebyen Møder Økonomisk Skærsild

Tv2kosmopol.dk 9 januar 2025

Den sjove

Jernbanebyens Utopiske Drømme Sporer Ud I skyggen af stigende renter og usikre markedsforhold er drømmen om Jernbanebyen, en visionær ny bydel i København, blevet alvorligt forsinket. De originale investorer har trukket sig tilbage, efter at projektet voksede sig både større og dyrere end forventet. Jernbanebyen, tænkt som en grøn oase omkring historiske lokomotivværksteder, skulle have været et bolig-, skole- og arbejdsparadis. Et sted hvor fremtidens bæredygtige byliv kunne udfolde sig i harmoni med urbane behov. Men nu står DSB Ejendomsudvikling, grundens ejer, tilbage uden de nødvendige investeringer for at realisere den 555.000 kvadratmeter store bydel. "Så lige nu skal vi nok lige sunde os og finde ud af, hvad vi gør," udtaler Søren Beck-Heede, administrerende direktør for DSB Ejendomsudvikling, til TV 2 Kosmopol. Det første spadestik, som skulle have været i år, bliver nu et spørgsmål om tid og tålmodighed. Årsagen til tilbagetrækningen er finansiel: "Markedsvilkårene har ændret sig fundamentalt. Renten er steget, og grundværdierne er faldet," forklarer Jens Kramer Mikkelsen, talsperson for den tidligere investorgruppe og byudviklingsdirektør i NREP. Når spørgsmålet om profit rejser sig, svarer han undvigende: "Det kan man ikke sige, man kan bare sige, vi kan ikke operere med den usikkerhed." Trods tilbageslaget fortsætter investorerne deres arbejde på den sydlige del af Jernbanebyen, en beslutning som bærer håbet om projektets levedygtighed. "Det gør vi, fordi vi tror på projektet," siger Jens Kramer Mikkelsen om deres fortsatte engagement. Den tekniske og miljømæssige borgmester i København, Line Barfod (EL), beklager situationen: "Det er jo brandærgerligt. Det er væsentligt for os, at projektet bliver realiseret," siger hun og påpeger byens akutte mangel på idrætsfaciliteter og grønne områder, som Jernbanebyen kunne have løst. Med blikket rettet mod fremtiden leder DSB Ejendomsudvikling nu efter nye partnere. "Det er et superattraktivt projekt, så det er en interessant vare, som vi kan tilbyde," siger Beck-Heede optimistisk, trods de foregående investoreres tilbagetrækning grundet de høje omkostninger. "Det ved vi ikke endnu," svarer Beck-Heede på spørgsmålet om, hvordan en ny partner vil blive fundet. Han tilføjer, at DSB Ejendomsudvikling traditionelt vil 'teste markedet' for at vurdere interessen. Med håb og en vis fortrøstning ser han fremad: "Vi er stort set de eneste, der kan tilbyde så stort et byudviklingsprojekt i København." Så mens Jernbanebyen står i en uviss fremtid, hænger Københavns vision om en bæredygtig byudvikling i en tynd tråd, ventende på nye kræfter til at føre drømmen videre.

Den filosofiske

Jernbanebyens Drøm Sporet Ud: Storslået Byudviklingsprojekt Står Uden Investorer Planerne for den ambitiøse Jernbaneby i København er blevet alvorligt forsinket, idet investorerne bag projektet har trukket sig tilbage. Med et visionært blik for fremtidens byudvikling skulle Jernbanebyen have forenet grønne områder med historiske bygninger i en ny, bæredygtig bydel, men nu står grundejeren, DSB Ejendomsudvikling, pludselig uden nødvendige finansielle midler til at realisere den 555.000 kvadratmeter store plan. "Vi skal nok lige sunde os og finde ud af, hvad vi gør," udtaler Søren Beck-Heede, administrerende direktør for DSB Ejendomsudvikling, i et interview med TV 2 Kosmopol. Han tilføjer med en vis resignation, at det første spadestik, som var planlagt til i år, nok ikke bliver taget med DSB's skovl. De oprindelige investorer - NREP, Novo Holdings og Industriens Pension - har alle trukket sig på grund af projektets høje omkostninger. "Markedsvilkårene har ændret sig fundamentalt. Renten er steget, og grundværdierne er faldet," forklarer Jens Kramer Mikkelsen, talsperson for investorgruppen og byudviklingsdirektør i NREP. På spørgsmålet om de derved ikke kunne se en profit i projektet, svarer han, at det mere er usikkerheden, der har fået dem til at vige. Dog har investorgruppen ikke forladt Jernbanebyen fuldstændigt. De bevarer deres engagement i den sydlige del af området. "Vi tror på projektet. Det var dog for meget at gabe over, hvis vi også skulle være medejere af hele projektet," siger Mikkelsen, og understreger deres fortsatte tro på en del af visionen. Den uventede udvikling ærgrer Københavns teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), der ser Jernbanebyen som en nødvendighed for byen. "Det er jo brandærgerligt. Det er væsentligt, at projektet bliver realiseret," siger hun, og peger på behovet for de idrætsfaciliteter og grønne områder, som Jernbanebyen skulle tilbyde. Mens DSB Ejendomsudvikling nu må ud og finde nye investorer, understreger Beck-Heede, at projektet stadig har stor værdi. "Det er et superattraktivt projekt, en interessant vare vi kan tilbyde," siger han. På spørgsmålet om, hvordan en ny partner vil blive fundet, medgiver han, at intet er sikkert endnu, men forsikrer, at de vil teste markedet for at afdække interessen. Jernbanebyens fremtid kan være usikker, men håbet og visionen om en bæredygtig bydel i København lever stadig - omend med en sti, der nu skal tegnes på ny.

Den skrappe

Jernbanebyen: Store Drømme Sporet Væk af Økonomiske Realiteter Københavns nyeste byudviklingsprojekt, Jernbanebyen, står over for en usikker fremtid, efter de store investorer bag projektet har trukket sig. Den planlagte bydel, der skulle omkranses af grønne områder og værne om historiske bygninger, havde ambitioner om at danne model for fremtidens bæredygtige urbanitet. Nu er det dog uklart, hvornår - eller om - disse planer bliver til virkelighed. Projektet, der strækker sig over 555.000 kvadratmeter, skulle byde på boliger, skoler og arbejdspladser, men de økonomiske fundament for Jernbanebyen vakler efter NREP, Novo Holdings, og Industriens Pension har valgt at trække sig. "Markedsvilkårene har ændret sig fundamentalt," forklarer Jens Kramer Mikkelsen, talsperson for investorgruppen. "Renten er steget og grundværdierne er faldet." Søren Beck-Heede, administrerende direktør for DSB Ejendomsudvikling, der ejer grunden, står nu i en kritisk situation, hvor fremtiden for byudviklingsprojektet er usikker. "Lige nu skal vi nok lige sunde os og finde ud af, hvad vi gør," siger han til TV 2 Kosmopol. Selv om første spadestik var planlagt til at finde sted i år, er det nu tvivlsomt, hvem der vil varetage denne handling. Investorerne har dog ikke forladt alle aspekter af Jernbanebyen. De fortsætter deres investeringer i bydelens sydlige del, men projektets samlede vision er nu i fare. "Det er for meget at gabe over for os, hvis vi skal være medejere på hele projektet," siger Mikkelsen om beslutningen om at fokusere på en mindre del af det samlede område. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) udtrykker stor ærgrelse over situationen. "Det er brandærgerligt. Vi mangler idrætsfaciliteter og grønne områder, som Jernbanebyen kunne tilbyde," siger hun og understreger behovet for at projektet fortsætter, så det kan berige byen og dens borgere. Udsigten til at finde nye investorer er nu DSB Ejendomsudviklings næste store udfordring. "Det er et superattraktivt projekt," forsikrer Beck-Heede. Men han erkender også, at der ikke er nogen klar plan endnu. "Vi plejer at teste markedet af, og finde ud af hvor stor interessen er. Vi er stort set de eneste, der kan tilbyde så stort et byudviklingsprojekt i København," siger han med en fortrøstningsfuld tone. Jernbanebyens fremtid hænger i en tynd tråd, fanget mellem dristige visioner for fremtidig urban udvikling og de barske økonomiske realiteter, der nu mere end nogensinde former vores fysiske og kulturelle landskaber.